Описание
Анализдин фотоколориметриялык ыкмасы менен өсүмдүктөрдүн функционалдык диагностикасынын лабораториясы. Функционалдык диагностиканын негизинде өсүмдүктөрдүн макро жана микроэлементтерге болгон муктаждыгын аныктоо.
ФУНКЦИОНАЛДЫК ДИАГНОЗУНУН НЕГИЗИНДЕ МАКРО ЖАНА МИКРОЭЛЕМЕНТТЕРГЕ ӨСҮМДҮКТӨРДҮН КЕРЕКТҮҮЛҮГҮН АНЫКТОО МЕТОДИ.
Өсүмдүктөрдүн азыктануусун аныктоо ыкмалары топурак жана өсүмдүк болуп бөлүнөт. Өсүмдүктөрдүн диагностикасы өз кезегинде визуалдык, химиялык жана функционалдык диагностиканы камтыйт.
Визуалдык диагностика — бул атайын жабдууларды талап кылбаган эң жөнөкөй ыкма, ал минералдык тамактануудагы бузууларды салыштырмалуу тез аныктоого жана алардын себептерин жоюуга мүмкүндүк берет. Бирок, визуалдык диагностиканы ийгиликтүү жүргүзүү үчүн, билимден тышкары, бир топ практикалык тажрыйба талап кылынат, анткени ар кандай элементтердин кемчиликтери жана ашыкчалары сырткы көрүнүшү боюнча абдан окшош. Мындан тышкары, көбүнчө өсүмдүктөрдүн азыктануусунун бузулушунун тышкы белгилери ушул бузулуулардан улам түшүмдүн кайтарылгыс жоготуулары болгондо гана пайда болот.
Минералдык тамактануунун (ткан же жалбырак) химиялык диагностикасы учурда өсүмдүктүн химиялык курамын аныктоого мүмкүндүк берет. Бүткүл вегетация мезгилинде оптималдуу пропорцияда керектүү аш болумдуу заттарды туруктуу камсыз кылуу менен гана ар бир сорттун биологиялык потенциалын максималдуу пайдаланууга болот. Бирок, кээде аш болумдуу элемент өсүмдүктүн өнүгүү муктаждыгынан улам эмес, топтолот. Мындан тышкары, элементтердин биринин жетишсиздиги же ашыкча болушу башка элементтин өсүмдүккө киришин үзгүлтүккө учуратышы мүмкүн. Бул факторлор химиялык диагностикалык ыкмаларды колдонуу мүмкүнчүлүктөрүн чектейт.
Функционалдык диагностикалык ыкмалар белгилүү бир азыктын мазмунун эмес, өсүмдүктүн ага болгон муктаждыгын баалоого мүмкүндүк берет. Өсүмдүктөрдүн элементтерге болгон муктаждыгын физиологиялык жана биохимиялык процесстердин интенсивдүүлүгүн көзөмөлдөө аркылуу баалоого болот. А.С. Плешков жана Б. Ягодин (1982) хлоропласттардын фотохимиялык активдүүлүгүн аныктоо аркылуу өсүмдүктөрдүн азыктануусун диагностикалоо принцибин иштеп чыккан.
Бул ыкманын принциби төмөнкүдөй. Диагноз коюлган өсүмдүктөрдүн жалбырактарынын орточо үлгүсүнөн алынган хлоропласттардын суспензиясынын фотохимиялык активдүүлүгү аныкталат, андан кийин хлоропласттардын суспензиясына белгилүү концентрациядагы азык кошулат жана суспензиянын фотохимиялык активдүүлүгү кайрадан аныкталат. Хлоропласттын суспензиясынын фотохимиялык активдүүлүгү контролго салыштырмалуу жогорулаган учурда (элементтерди кошпостон) бул элементтин жетишсиздиги, ашыкча азайышы менен, ошол эле активдүүлүк менен — оптималдуу концентрация жөнүндө корутунду чыгарылат. азыктандыруучу чөйрөдө.
Бул ыкма 40-50 мүнөттүн ичинде ар кандай өсүмдүктөрдүн 12-15 макро жана микроэлементтерге болгон муктаждыгын аныктоого жана тамыр жана жалбырактарды кошумча азыктандыруу боюнча сунуштарды берүүгө мүмкүндүк берет, бул жаңы сортторду киргизүүдө жана айыл чарба өсүмдүктөрүнүн ассортиментин кеңейтүүдө өзгөчө маанилүү. Бул ыкма топуракта да, гидропоникада да өскөн өсүмдүктөрдүн азыктануусун аныктоо үчүн колдонулушу мүмкүн.
Методдун ылдамдыгы өсүмдүктөрдү ар бир азыктандыруунун алдында макро жана микроэлементтерге болгон муктаждыкты сандык жактан аныктоого жана ар бир талаадагы өсүмдүктөрдүн азыктануусун (бир өсүмдүккө чейин) азот, фосфор, калий, кальций, магний, бор, жез, цинк, темир, марганец, молибден, кобальт, йод.
Бул ыкма Россиянын, Белоруссиянын жана Украинанын 130дан ашык чарбаларында, анын ичинде 1990-жылдан Иваново областында («Тепличный»), 1992-жылдан Москва областында («Белая дача») колдонулуп келет. Методду ендуруште колдонуу анын жогорку эффективдуулугун керсетту.
Жеткирүү мазмуну:
- Фотоколориметр «Экотест-2020» (1 толкун узундугу үчүн тигилген)
- айнек идиштер
- 40 пробирка үчүн текче
- диспенсерлор
- 10 000 сыноо үчүн боёк менен химиялык реагенттер топтому
- таңгак (дөңгөлөктөрдөгү пластик куту)
- Эсептөө мисалдары менен PED анализдерин жүргүзүү боюнча көрсөтмөлөр.